Kripto paralar içinde kısa sürede ilk dörde yerleşen IOTA nedir? IOTA’ya nasıl yatırım yapılır ve IOTA’ya yatırım yaparken nelere dikkat etmeli? İşte IOTA hakkında bilmeniz gereken her şey…

IOTA, nesnelerin interneti üzerinden makineler arasında güvenli iletişim ve ödeme yöntemi sağlayan açık kaynak kod yazılımlı kripto para türüdür.

IOTA kripto paranın özellikleri nelerdir?

IOTA’da diğer kripto para birimlerinden farklı olarak blockchain teknolojisinden daha farklı olarak asiklik grafiği (DAG) teknolojisi kullanır. Daha hızlı, kolay hesaplanabilir ve işlem maliyeti düşük olan bu sistemde çok küçük birimlerde işlem yapabilmek gibi avantajlar sunar.

IOTA’nın ardındaki Tangle (Aapsaçı) olarak da adlandırılır bu sistem ile kullanıcılar en küçük birimlerde dahi hiçbir ücret ödemez Ayrıca IOTA kripto para biriminde işlem onayları hızlıdır, işlem sayısı sınırsızdır ve sistem kolaylıkla hesaplama yapabilir.

DAG teknolojisinin üstünlüğünü savunan IOTA sisteminin kurucuları David Sønstebø, Sergey Ivancheglo, Dominik Schiener ve Serguei Popov, yeni modeller sisteme eklendikçe blok ve zincir yapılarının evrim geçireceği üzerinde duruyorlar.

IOTA sistemi hangi verileri kullanır?

Kripto para IOTA’nın veri pazarını günlük olarak oluşturan ve büyüyen 2.5 kentilyon bayt veri oluşturur. Proje, Deutsche Telekom, Bosch, Microsoft, PricewaterhouseCooper, Airbus, Cisco, Samsung, Orange S.A., Fujitsu ve Çin Huawei Group gibi küresel çapta büyük 20 kadar kuruluşun katılımı ile toplanmıştır.

Veri pazarı bağlı cihazlara güvenli bir şekilde işlem yapma, alış, satış ve çeşitli veri imkanı sağlar. Ücretsiz mikro işlemler IOTA protokolü tarafından yürütülür.

IOTA şifreleme sistemi güvenli midir?

IOTA diğer kripto paralara göre de şifreleme sistemi e farklılaşır. IOTA, eliptik eğri kriptografisine göre daha hızlı olan Winternitz karma tabanlı imza sistemini kullanır. Bu sistem daha hızlı ve daha güvenli olmasına karşın hackerları tespit etme aşamasında zayıf kalması açısından eleştirilmektedir.

IOTA birimleri nelerdir?

IOTA’nın en küçük hesap birimi bir Lota’dır, daha büyük hesap birimleri Lota kelimesinin önüne koyulan ön eklerle oluşturulur.

IOTA birimleri şu şekildedir;

– Kilolota (Ki) = 1.000 IOTA
– Megalota (Mi) = 1.000.000 IOTA
– Gigalota (Gi) = 1.000.000.000 IOTA
– Teralota (Ti) = 1.000.000.000.000 IOTA
– Peralota (Pi) = 1.000.000.000.000.000 IOTA

IOTA Cüzdanı

IOTA, Android ve iOS’ta kullanılabilen hiç olmadığı kadar sezgisel ve tam özellikli bir deneyim sunmak üzere tasarlanan Trinity isimli cüzdan kullanılır. Resmi IOTA cüzdanının son versiyonu 2.5.4’tür. GitHub üzerinden indirilebilir.

IOTA nasıl satın alınır?

IOTA satın almak ve takas etmek isteyen kişiler aşağıdaki sistemleri kullanabilir;

Bitfinex, Binance, CoinSpot, CoinFalcon, Bit520, Exrates, OKex, CoinOne, Paribu, BTC Türk gibi sitelerden IOTA alıp satabilirsiniz.

IOTA işlemlerinde en çok kullanılan sistem ise Binance’dir. Binance kripto borsasının en çok tercih edilme sebebi ise işlem ücretlerinin düşük olması ve herhangi bie onaya gerek kalmadan 2 BTC2ye kadar çekim yapılabilmesidir.

IOTA almak için genellikle ethereum veya bitcoin’iniz vardır ve bu coinleri kullanarak IOTA almak çok kolaydır. Kripto para borsalarından IOTA satan sistemlere üye olarak bu sistemden online olarak bitcoin, ethereum ya da havale veya kredi kartı kullanarak genellikle yapılır.

Borsa türleri ve özellikleri konusunda daha fazla bilgi edinmek, daha bilinçli yatırımlar gerçekleştirmek ya da diğer borsalardaki yatırım fırsatları hakkında daha fazla bilgi almak için sektörün ödüllü ve lider kurumu GCM Menkul Kıymetler’in web adresi www.gcmyatirim.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.